VIDEO | Klaus Iohannis, după vizita din Delta Dunării: Este o zonă care nu este importantă doar pentru noi, este importantă pentru toată Europa

Publicat: 01/09/2023, 17:46

Preşedintele Klaus Iohannis a ajuns, vineri după-amiază, în Delta Dunării, alături de soția sa, Carmen Iohannis, acolo unde s-au plimbat cu barca pe canalele fluviului. Iohannis este de părere că Delta are atât o importanță turistică, cât și una economică, în contextul complicat de securitate din regiunea Mării Negre. 

Șeful statului i-a îndemnat pe români să meargă și să viziteze frumusețele naturale ale Deltei, dar a subliniat totodată și răspunderea pe care fiecare dintre noi o avem în protejarea rezervației naturale.

”Delta Dunării este o zonă senzațional de frumoasă. Delta Dunării este monument UNESCO. Delta Dunării este în răspunderea noastră. Delta Dunării este un loc mirific pentru cei care vin în vizită. Delta Dunării este locul în care și din care trăiesc localnicii, oamenii locului. Dar mai este mult mai mult de spus de despre despre Delta Dunării. Este un loc cu frumuseți aproape inimaginabile. Vă recomand tuturor să veniți să le vedeți. Este un loc cu un potențial deosebit, este un spațiu care poate fi exploatat în același timp și turistic și economic. Oportunități la tot colțul. Este o zonă care nu este importantă doar pentru noi români. Este o zonă care este foarte importantă pentru toată Europa și pe bună dreptate este monument al naturii, UNESCO, este al întregii lumi”, a punctat Klaus Iohannis

Iohannis atrage atenția cu privire la problemele cu care Delta Dunării se confruntă, respectiv pescuitul, poluarea, dar și turismul, despre care președintele afirmă că ”poate fi organizat mai frumos” pentru cei care vizitează biosfera Deltei. Acesta a subliniat faptul că efectele schimbărilor climatice se observă în toate datele științifice colectate în ultimii ani, în care locuitorii din Deltă trec de la o extremă la alta, respectiv de la inundații la secetă.

”Dincolo de aceste lucruri foarte frumoase trebuie să vedem însă și care sunt problemele. Probleme sunt începând de la pescuitul excesiv la problemele legate de turism care poate fi mai frumos organizat pentru cei care vin aici. Sunt locuri extraordinari de frumoase pe care nu le văd de obicei turiștii. Mulți trec cu barca mare, viteză și în loc să vadă Delta, alungă Delta. Este păcat și aici mai avem foarte multă muncă de convingere, de dus. Sunt probleme care la prima vedere nu apar. Probleme legate de poluare și ele trebuie rezolvate. Și poluarea nu este doar poluare locală, chit că și aceasta există, este o poluare care vine mai de sus, de pe Dunăre. (…) Și aici lucrurile devin complicate. Avem dovada științifică și ne-a fost prezentată că există ani tot mai deși cu secetă versus inundație excesivă. Este foarte clar că schimbările climatice au un efect vizibil și măsurabil asupra Deltei Dunării. Aici trebuie să ne străduim cu toții să prevenim schimbările climatice dramatice care ar putea să apară”. 

Pe lângă prezența primei doamne, Klaus Iohannis a fost însoțit de ministrul Mediului, liberalul Mircea Fechet, de Guvernatorul Deltei Dunării, dar și de experți de la diferite institute de cercetare.

Delta Dunării a căpătat o importanță deosebită pentru țara noastră, odată cu invazia Rusiei în Ucraina, din februarie 2022. Pe lângă potențialul turistic arhicunoscut al zonei, prin Delta Dunării trec acum cerealele exportate de Ucraina.

Conform datelor publicate în iunie de Autoritatea portuară maritimă din Ucraina, aceștia au precizat că prin trei porturi ucrainene de pe Dunăre au exportat un număr record de 3 milioane de tone de alimente doar în luna mai. Ucraina a devenit în 2022 a treia sursă a importurilor agroalimentare din UE, cu o creștere de 88% față de 2021, devansând chiar și importurile europene din SUA.

Sursa: Statista

Conform datelor publicate de Statista, importurile României de cereale din Ucraina au urcat de la 1,636 de tone metrice în 2021, la 1,333,757 de tone metrice în anul 2022, după invazia Rusiei în Ucraina.

Sursa VIDEO: Administrația prezidențială

CITIȚI ȘI:

VIDEO | Victor Ponta: „În 2010 am descoperit zona fabuloasă a Deltei Dunării. Am investit un miliard de euro”

Experții europeni inspectează canalul Bâstroe, la finalul săptămânii. C.E. vrea soluții pentru îmbunătățirea tranzitului de cereale ucrainene

Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Radu Oprea, serbează Ziua Rezervației Biosferei Delta Dunării

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Bani, spirite malefice și sex: „Profetul apocalipsei”, care și-a ucis soția și pe cei doi...
Întâlnire secretă în parc cu ceas de 620,000 € la mână! Două familii bogate și...
Simona Halep a făcut anunțul momentului: cine e perechea sportivei! Imaginea cu cei doi, înainte...
A murit soția antrenorului de la FC Voluntari, Florin Pîrvu! Oana Alina avea doar 47...
„Frauda secolului” în Europa: Escrocii care au furat 5 miliarde de euro dintr-o schemă menită...
Kate Middleton, scenariul sumbru de care se temeau cu toții: 'E posibil să nu mai...
Cum arată acum tânăra care la vârsta de 7 ani cântărea 220 kg. Ani la...
Poliţistele şpăgare de la Locală: apartamente de lux, bolizi şi vacanţe exotice, cu salarii de...
Cutremurător! Ultimele cuvinte ale Patriziei, înainte de a fi luată de ape
Imaginile durerii de la priveghiul Patriziei Cormos și Biancăi Doroș! Gestul făcut de primarul din...
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
AMENDA primită în timpul programului de muncă e plătită de angajator? Ce răspundere are șoferul?
Ce relaţie va fi între Moscova şi Washington după alegerile prezidenţiale din SUA? Vladimir Putin...
Care e cea mai BOGATĂ țară din lume? Cei mai mulți CRED GREȘIT
A murit marea doamnă a României. A fost o emblemă a țării
Cine a prins buchetul de mireasă la nunta Oanei Moșneagu cu Vlad Gherman. Care a...
Ce este monstrul apărut pe o plajă din Singapore. Turiștii au luat-o la fugă îngroziți
Antoni vrea să o asigure pe Rebecca de faptul că nu mai are niciun gând...
Cine este tânărul care s-a aruncat în fața metroului, în stația Aurel Vlaicu
BANCUL ZILEI. Bulă ajunge pentru prima dată la țară. Vede un țăran și îl întreabă:...
O nouă tehnologie produce hidrogen din energie solară și deșeuri agricole
×